Българските читалища и Новият европейски Баухаус

Създадената в област Видин читалищната мрежа бе представена на конференция, организирана от Министерството на културата на 15 и 16 юли и посветена на възможностите за действия на национално ниво, произлизащи от инициативата на Европейската комисия „Новият европейски Баухаус“. Конференцията имаше за цел да допринесе за повишаване на информираността относно „Новия европейски Баухаус“ в България и да насърчи дискусията между заинтересованите страни, като спомогне за оформянето на дългосрочна визия, конкретни действия и проекти на национално ниво и също така да насърчи участието на български представители в инициативи по линия на „Баухаус” на ниво ЕС. Хибридният формат на събитието позволи широк кръг участие от страна на държавни и европейски институции, местни власти, български и международни представители на културни организации, академичната общност и НПО сектора, архитекти, творци и интелектуалци. Програмата на двудневното събитие включваше панелни дискусии, презентации и кръгли маси, както и възможност за диалог с публиката.

Опитът на Сдружение  „Видински фонд „Читалища“ и създадената мрежа в рамките на проект „Читалищна мрежа за устойчиво развитие на област Видин”, подкрепен  от Фонд „Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространстнво бяха представени по време на кръгла маса, посветена на постигането на качество, устойчивост, приобщаване и естетика за всеки в градовете и селата и на ролята на читалищата за прилагане на концепцията на Новия европейски Баухаус. Обсъдени бяха въпроси свързани с позиционирането на читалищата в концепцията и действията, свързани с Новия европейски Баухаус, както и осъвременяването и разширяването на тяхната дейност в контекста на актуалните тенденции за устойчива среда и живот.

Записът на конференцията може да видите в YouTube канала на Министерството на културата https://www.youtube.com/channel/UCGXFAvygRrcZ2jc1wfujfTw/featured , а повече за инициативата Новия европейски Баухаус може да прочетете тук: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_bg