Проекти

През 2013 година Видински фонд „Читалища” реализира проект Училище „Традиция”, осъществен с подкрепата на Фондация „Обществен Дарителски Фонд Видин”. Целева група по проекта са деца и младежи от малките населени места на Община Видин. Целта на проекта  е читалищата от община Видин да привлекат вниманието на младите хора към съхраняване на духовни огнища традиции, култура, бит и обичаи. В резултат бяха обучени 50 младежи на възраст от 14 до 18 години как да издирват, съхраняват и представят богатото фолклорно наследство в община Видин.

В периода 2015 – 2017 година се реализира проект „Създаване на равни възможностите за децата и младежите от село Градец и село Капитановци, община Видин” по Програма „Дъга” на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, в който се организираха консултации и обучения на младежите от двете села от обучителите на Сдружението. Целева група са 90 деца и младежи от село Капитановци и село Градец, община Видин. В резултат са обособени два младежки клуба в сградата на читалищата със съответното оборудване. Всеки месец в клубовете са осъществяват консултации.

През 2016/2017 година Сдружението бе партньор на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ в реализацията на проект: „Пътуваща ЕкоБиблиотека- атрактивно представяне на нови дигитални Еко ресурси“. Основната цел на проекта е развитие на способността на организации, работещи с хора от малките общности за поемане на активна роля в създаването на “зелени” дигитални ресурси. Целева група на проекта са: хората от региона без ограничение във възрастта, в това число потребители на библиотеката, деца, ученици и младежи, хора в неравностойно положение, пенсионери, жители на град Видин, жители от по-малките населени места на община Видин. Библиотеката предложи качествено нова услуга за общността, която обхваща възможно най-широк кръг хора.

През 2018 г. старира изпълнението на проект : „Живите човешки съкровища на трансграничния регион“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg V – A Румъния-България. Основната цел на проектa е да разработи огромен ресурс, с който разполага трансграничният регион – “живите човешки съкровища” и да се създаде привлекателен, уникален и устойчив туристически продукт. От друга страна ще допринесе за трайното запазване на традициите, като се съсредоточи върху хората, които ги представляват, и ги насърчава да продължат да усъвършенстват своите знания и умения и да ги предават на следващите поколения.